A gentle tile carpet refurbishes an apartment in Barcelona

Ted’A arquitectes reuses the existing materials at Laia and Biel’s house for the grouts of the new ceramic flooring.

Ted’A arquitectes, Laia and Biel’s house, Barcelona, Spain, 2018. Photo JoséHevia

Ted’A arquitectes completed the renovation of an apartment in the Gràcia district, Barcelona. The intervention of the Balearic architecture studio consists in the spatial reconfiguration of the dwelling and, in continuity with its own approach, in a review of the local building traditions. In this project, the relationship with tradition is expressed in a careful use of ceramics to compose a ‘ceramic carpet’ that gives uniformity to the interiors. The diagonal warp and the measures of the existing flooring are resumed; in addition, the square tiles of 13 centimetres per side, are recovered and, in the form of fragments, used to fill the joints between the new tiles.

View gallery
In this gallery: images of Laia and Biel’s house

The apartment is located in a dense urban fabric and, extending longitudinally, it connects the road and the internal patio of the block, where the dwelling sits. The 65 sqm surface is divided into three spans from the existing structural elements, to which the 15 sqm of the external terrace are added. The living area is located towards the terrace, while on the opposite side are the bedrooms – one for the couple and one for their child; the central part contains the bathroom and the living room. The core of the apartment consists of two full-height wooden cabinets, whose depth follows the size of the long side of the load-bearing walls. This internal infrastructure longitudinally divides the space and determines the circulation between the interiors.

View gallery
In this gallery: making of the ceramic flooring and drawings of the project

In Laia and Biel’s home, the new flooring follows the pattern of the existing one but, rather than developing uniformly in the various rooms, its design and finishes varies contiuously. Precisely through these variations, the thresholds are emphasized in correspondence both to the wooden cabinets and to the vertical partitions. This intervention by Ted’A arquitectes is part of the firm’s approach in relationship with tradition, sought through the use of traditional construction techniques. Far from being mere ornamentation or sole repetition, these latter represent the subtle thread that connects the present to the past, through an identity that is poetically renewed through technique.

Project:
Laia and Biel's home
Location:
Gràcia, Barcelona, Spain
Architect:
TEd’A arquitectes – Irene Pérez, Jaume Mayol
Collaborators:
Toni Ramis, Tomeu Mateu
Technical architect:
David Serrano
Area:
165 sqm
Completion:
2018

Latest on Architecture

Latest on Domus

Read more
China Germany India Mexico, Central America and Caribbean Sri Lanka Korea icon-camera close icon-comments icon-down-sm icon-download icon-facebook icon-heart icon-heart icon-next-sm icon-next icon-pinterest icon-play icon-plus icon-prev-sm icon-prev Search icon-twitter icon-views icon-instagram