Strasbourg. A rough sports center by Dominique Coulón

The French studio designs an open and fragmented schooling structure, using durable materials like concrete, steel and linoleum.

Dominique Coulón & associés, centro sportivo a Strasburgo, 2018

Designed by French studio Dominque Coulon & associés in Strasbourg, this sports centre establishes a dialogue with an existing school. It prolongs the logic of the fragments already used for the school building. The volumes of the two halls are dissociated and angled, which makes it possible to set the larger hall in an ideal position: perpendicular to the street, on the northern edge of the site, its position minimises the building’s impact on the site. The full depth of the site is used; the shorter side of the building gives onto the street, making it more porous in relation to the landscape.

The entrance hall is transparent, allowing sight from the forecourt through to the wood at the back of the site. The elements of the programme form a crown, with changing rooms and other premises surrounding the two halls and providing views both to the outside and among themselves. The project makes careful use of rough, durable materials: architectonic concrete, galvanised steel, glass and linoleum. The multi-sports hall plays on the grey shades of these materials.

Fig.40 Dominique Coulón & associés, ‘Human Rights’ sports centre in Strasbourg, 2018
Dominique Coulón & associés, ‘Human Rights’ sports centre in Strasbourg, 2018
‘Human Rights’ sports centre in Strasbourg
Dominique Coulon & associés
Structural engineering:
Batiserf Ingénierie
Solares Bauen, BET Gilbert Jost
Cost estimator:
E3 Économie
Euro Sound project
Bruno Kubler
2,660 sqm

Latest on Architecture

Latest on Domus

Leggi tutto
China Germany India Mexico, Central America and Caribbean Sri Lanka icon-camera close icon-comments icon-down-sm icon-download icon-facebook icon-heart icon-heart icon-next-sm icon-next icon-pinterest icon-play icon-plus icon-prev-sm icon-prev Search icon-twitter icon-views