The “green” years

The French studio Dominique Coulon & associés designed a nursing home in the heart of Normandy, following the sloping curve of the hillside, and being visible from the valley.

Dominique Coulon & associés, Home for dependent elderly people, Orbec, 2015
This care and retirement home has been built in the heart of the Normandy bocage near the village of Orbec. The building follows the sloping curve of the hillside, and is visible from the valley. 
To reduce the visual impact of this imposing building, Dominique Coulon felt it preferable to divide it up.
Dominique Coulon & associés, Home for dependent elderly people, Orbec, 2015
Dominique Coulon & associés, Home for dependent elderly people, Orbec, 2015
Architects achieved the desired effect by using the colour green, with the result that the building both blends into the larger landscape and reflects the rural nature of the site. The under-faces of the overhangs and the white walls of the base produce a feeling of lightness.
Dominique Coulon & associés, Home for dependent elderly people, Orbec, 2015
Dominique Coulon & associés, Home for dependent elderly people, Orbec, 2015
Each of the living units fits into one section of the building, and all are connected to a south-facing street, backed by the hill. This arrangement gives views through the building from one side to the other, with light punctuating the traffic routes and achieving maximum variety.
Dominique Coulon & associés, Home for dependent elderly people, Orbec, 2015
Dominique Coulon & associés, Home for dependent elderly people, Orbec, 2015
Architects have avoided using the conventional colours of the hospital environment, the colour red used in the interiors destructures the space and adds dynamic. The building has been designed to enhance the living and walking areas. Its strength lies in its relationship with the landscape.


Home for dependent elderly people and nursing home, Orbec, France
Architect:  Dominique Coulon & associés – Dominique Coulon, Benjamin Rocchi
Collaborators:  David Romero-Uzeda, Olivier Nicollas, Chang Zhang, Javier Gigosos Ruipérez, Pedro Rodríguez Ruipérez, Ania Klukowski, Gautier Duthoit
Construction site supervision: Emilie Brichard, Jean Scherer
Structural Engineering:  Batiserf Ingénierie
Landscape:  Bruno Kubler
Electrical Engineer:  BET G.Jost
Cost Estimator:  E3 économie
Acoustics:  Euro sound project
Area: 
5833 sqm
Completion:  2015

Latest on Architecture

Latest on Domus

Read more
China Germany India Mexico, Central America and Caribbean Sri Lanka Korea icon-camera close icon-comments icon-down-sm icon-download icon-facebook icon-heart icon-heart icon-next-sm icon-next icon-pinterest icon-play icon-plus icon-prev-sm icon-prev Search icon-twitter icon-views icon-instagram