Anahata reinterprets the traditional Indian courtyard house

Organized around a central courtyard, the spaces of the house are visually connected to allow a sense of communication.

Anahata, Padival House, Balagavi, India, 2017

Designed by Indian studio Anahata, the Padival house is a private dwelling located in the south of Belgaum, in Mangalore (Karnataka). The courtyard was an integral part of a traditional house. We chose to vividly reflect the memories of a courtyard, readapting the vernacular typology to a house in an urban context. The program is organized into spatial compartments around the courtyard based on the function they are designed to serve. Each of these compartments further evolves into primordial geometric masses.

The spatial strategy is designed to visually connect spaces to allow a sense of communication. The concrete ceiling is left exposed to add a sense of informality in contrast to the smooth white plastered walls. Light percolates into the building through strategically placed fenestration, in some places touching the roof, allowing an unobstructed flow of view to the outside. Two major light wells, the courtyard and the skylight above the stairs in the family space display a subtle, perpetual play of light and shadow creating a high sense of order and visual impression.

Img.10 Anahata, Padival House, Balagavi, India, 2017
Anahata, Padival House, Balagavi, India, 2017
Project:
Padival House
Location:
Belagavi
Program:
single family house
Architect:
Anahata – Mithila Manolkar, Puneeth Hegde
Structural engineering:
Vinay Behre Associates
Contractor:
Bharat industries, SAM engineers and fabricators
Area:
210 mq
Completion:
2017

Latest on Architecture

Latest on Domus

China Germany India Mexico, Central America and Caribbean Sri Lanka icon-camera close icon-comments icon-down-sm icon-download icon-facebook icon-heart icon-heart icon-next-sm icon-next icon-pinterest icon-play icon-plus icon-prev-sm icon-prev Search icon-twitter icon-views