Interplay between solid and void defines housing in South Korea

The project by AEA (Atelier Espace Architectes) in Jinju is made up of five independent volumes, setting a permeable link with its context.

AEA (Atelier Espace Architectes), P 1113-4 residential building, Jinju, South Korea, 2018

“We relentlessly investigate architecture and the cities, through the overlapping and the juxtaposition of simple volumes”: this is how the founders of AEA (Atelier Espace Architectes), the international firm based in South Korea and France, describe the cornerstone of their research path and their design practice.

The same principle inspires the final configuration of the residential building P 1113-4, recently completed by AEA in the large South Korean city of Jinju: here, five independent blocks are assembled and shifted along the three Cartesian coordinates. According to the architects, the “interstices” outlined by this layout allow the building to mediate between the two different parts of the city that surround it – a large high-speed road and a quieter neighborhood street.

View gallery
In this gallery: photos and technical drawings

The well thought-out relationship between solids and voids enhances the building’s performances in many respects: on the ground floor, a volume retracts to leave space for a pedestrian path crossing the lot; on the upper levels, side façades overhang to create small open air storage spaces; direct light reaches out to a tiny green patio through a full-height light well; lastly, the south elevation is enriched by an additional hollowed-out partition. The latter – certainly a little overdesigned ­– functions as a tool ­to screen the domestic interiors both from the sun and from the city’s prying eyes.

AEA (Atelier Espace Architectes), P 1113-4 residential building, Jinju, South Korea, 2018
AEA (Atelier Espace Architectes), P 1113-4 residential building, Jinju, South Korea, 2018
Project:
P 1113-4
Program:
residential building
Location:
Jinju, South Korea
Architects:
AEA (Atelier Espace Architectes)
Design team:
Sungyoung Yun, Saesbyeol Kim
Surface:
640 sqm
Completion:
2018

Latest on Architecture

Latest on Domus

Read more
China Germany India Mexico, Central America and Caribbean Sri Lanka Korea icon-camera close icon-comments icon-down-sm icon-download icon-facebook icon-heart icon-heart icon-next-sm icon-next icon-pinterest icon-play icon-plus icon-prev-sm icon-prev Search icon-twitter icon-views icon-instagram