BIG creates “Noma 2.0” at former mine store in Copenhagen

Bjarke Ingels Group has added a cluster of gabled buildings to an old naval warehouse in Christiania to provide a new home for the acclaimed Michelin-star restaurant.

Bkarle Ingels Group, Noma, Copenhagen, 2018

The linear warehouse house known as Søminedepotet was used to store ammunition by the Royal Danish Navy, and is now protected because of its military heritage. This meant BIG was only permitted to extend the building where previous extensions to the structure had been demolished. The architects decided to focus their efforts on a plot at one end of the building, where they constructed seven gabled structures to house all of the restaurant’s functions.

Brick, timber and glass applied in an assortment of finishes give each of the blocks its own expression. Slender glass passages connect the spaces while visually maintaining their separate forms. The glazing also serves to give diners and chefs frequent glimpses of the changing weather - an important component in the Noma menu, which is designed according to the seasons.

At the heart of the space is the kitchen. All of the blocks are arranged to give a direct view of the chefs more typically hidden away behind the scenes. Spaces for the diners are positioned to also give views of the setting, while areas for preparation and dishwashing are located within one end of the old warehouse.

Bkarle Ingels Group, Noma, Copenhagen, 2018
Bkarle Ingels Group, Noma, Copenhagen, 2018

“Central to the design was the idea of dissolving the restaurant’s individual functions and organising them into a collection of separate yet connected buildings,” said the architects. “Every part of the restaurant experience – the arrival, the lounge, the barbeque, the wine selection and the private company – are all clustered around the chefs.”

Three glasshouses set on old concrete foundations positioned along the length of the warehouse building house an indoor garden, test kitchen and bakery.

Project:
Noma
Location:
Copenhagen
Program:
restaurant
Architect:
BIG – Bjarke Ingels, Finn Nørkjær
Project manager:
Ole Elkjær-Larsen, Tobias Hjortdal
Project leader:
Frederik Lyng
Team:
Olga Litwa, Lasse-Lyhne-Hansen, Athena Morella, Enea Michelesio, Jonas Aarsø Larsen, Eskild Schack Pedersen, Claus Rytter Bruun de Neergaard, Hessam Dadkhah, Allen Dennis Shakir, Göcke Günbulut, Michael Kepke, Stefan Plugaru, Borko Nikolic, Dag Præstegaard, Timo Harboe Nielsen, Margarita Nutfulina, Nanna Gyldholm Møller, Joos Jerne, Kim Christensen, Tore Banke, Kristoffer Negendahl, Jakob Lange, Hugo Yun Tong Soo, Morten Roar Berg, Yan Ma, Tiago Sá, Ryohei Koike, Yoko Gotoh, Kyle Thomas David Tousant, Geoffrey Eberle, Jonseok Hang, Ren Yang Tan, Nina Vuga, Giedrius Mamavicius, Yehezkiel Wiliardy, Simona Reiciunaite, Yunyoung Choi, Vilius Linge, Tomas Karl Ramstrand, Aleksander Wadas, Andreas Mullertz, Angelos Siampakoulis, Manon Otto, Carlos Soriah
Collaborators:
BIG Ideas, BIG Engineering, NT Consult, Studio David Thulstrup, Thing&Brandt Landskab
Area:
1,290 sqm
Completion:
2018

Latest on Architecture

Latest on Domus

Read more
China Germany India Mexico, Central America and Caribbean Sri Lanka Korea icon-camera close icon-comments icon-down-sm icon-download icon-facebook icon-heart icon-heart icon-next-sm icon-next icon-pinterest icon-play icon-plus icon-prev-sm icon-prev Search icon-twitter icon-views icon-instagram