Switzerland. A stacked concrete volume added to a cluster of listed buildings

Gautschi Lenzin Schenker completes a mixed-use building in the city centre of Aarau to replace a building of the 1900.

GLS – Gautschi Lenzin Schenker Architekten, replaciement and new building on Bahnhofstrasse, Aarau, Switzerland, 2018

Gautschi Lenzin Schenker Architekten replaced a building dating back to the beginning of the 1900, in the city centre of Aarau, which was part of a listed cluster of buildings. Although the previous construction was listed, its structure was so compromised that the local committees for urban design and for the preservation of historical buildings had to agree on its demolition.

The program of the new building remains commercial and residential, the same as for its predecessor. The sharp new volume is the result of a process of abstraction of the existing facade’s tripartition. This layout is interpreted as a series of offsets that breaks the rigidity of the insulation concrete monolith. The openings of the building are literally thick voids – as if they were excavations of the perimetric walls – producing a dramatic chiaroscuro effect on all three facades.

Project:
new building on Bahnhofstrasse
Program:
mixed use, residential and commercial
Location:
Aarau, Switzerland
Design team:
Andreas Gautschi, Dominik Lenzin, Philipp Schenker, Simone Blum
Building management:
Hauri Baumanagement AG
Engineering:
Rothpletz, Lienhard + Cie AG
Completion:
2017

Latest on Architecture

Latest on Domus

Read more
China Germany India Mexico, Central America and Caribbean Sri Lanka icon-camera close icon-comments icon-down-sm icon-download icon-facebook icon-heart icon-heart icon-next-sm icon-next icon-pinterest icon-play icon-plus icon-prev-sm icon-prev Search icon-twitter icon-views