Paros. A summer house overlooking the Naoussa bay

React architects designed a house in white plaster and local stone on a gentle slope in a protected natural area on a Greek island.

React Architects, Hug House, Paros, Greece, 2017

The sense of intimacy brought by React architects to this summer house derives from the adaptation of the composition of the plan to the gentle slope where the building is located. This plot of the island of Paros is part of a protected natural landscape characterised by earth tones and punctuated with olive trees.

The name given by the architects to this project is Hug House, and indicates the delicate gesture that identifies the project, namely the relationship between the two white volumes and the local stone walls that literally embrace them. The choice of the materials is a reference to Cycladic architecture, white plaster and stone. The relation to local architecture appears also in the morphological features of the project in the shape of outdoor common central space, framing of the landscape and emphasis on the so called ‘fifth elevation’, the roofs.

Project:
Hug house
Location:
Paros, Greece
Architect:
React Architects
Structures:
Christos Smyrnis
Design team:
Natasha Deliyianni, Yiorgos Spiridonos with Ioannis Kouzoumis
Mechanical and electrical engineering:
Nikos Chrystofyllakis
Site Supervision collaborator:
Ioannis Vagias
Program:
summer house
Completion:
2017
Area:
150 sqm

Latest on Architecture

Latest on Domus

Read more
China Germany India Mexico, Central America and Caribbean Sri Lanka icon-camera close icon-comments icon-down-sm icon-download icon-facebook icon-heart icon-heart icon-next-sm icon-next icon-pinterest icon-play icon-plus icon-prev-sm icon-prev Search icon-twitter icon-views icon-instagram