Kinderhaus Franziskus

Kuhn Und Lehmann Architekten completed in Stuttgart a wooden cube, whose uniformity is animated by white coloured steelwork, to complete the ensemble with the church and the parish hall with a kindergarten, creating a well-defined central courtyard.

Kuhn Und Lehmann Architekten, Kinderhaus Franziskus, Stuttgart, Germany
The Kinderhaus Franziskus is a three-group day care centre for children from 0-6 years. designed in Stuttgart by Kuhn Und Lehmann Architekten.

The main three story cube is made of timber frame walls.

The wrapped around steel-construction with prefab cocrete floors serves as escape balconies and gives constructive wood protection to the inner facade. Contrasting the more rustic timber layer of this one, the white coloured steelwork with its sun protection panels on the west side has a much lighter and ethereal appearance. The differenciated double layered facade takes the context into account as it seems to back off the existing church building

Kuhn Und Lehmann Architekten, Kinderhaus Franziskus, Stuttgart, Germany
Kuhn Und Lehmann Architekten, Kinderhaus Franziskus, Stuttgart, Germany

The main access is via Burgstraße on the east side to the first floor, which contains the foyer and two kindergarten groups for 3-6 year old children. The upper floor contains spaces for the smaller children and some additional spaces. Community spaces for cooking, eating and sports or music activities are situated in the lower floor which also has access to the garden and outdoor play area. A narrow void containing the inner stairs and void spaces spreads sunlight into the buildings depth. It is perforated with diverse windows and openings which allows to have many diffent visual connections in the building and gives additional playing and learning options to the children.

The compact volume and an intelligent ventilation concept make the Kinderhaus a very energy efficient building. In the sense of a long term sustainability the building parts can be easily disassembled and recycled.

Kuhn Und Lehmann Architekten, Kinderhaus Franziskus, Stuttgart, Germany
Kuhn Und Lehmann Architekten, Kinderhaus Franziskus, Stuttgart, Germany

From the urbanistic perspective, the Kinderhaus Franziskus represents the last module to complete the ensemble with church St. Antonius, parish hall and kindergarten.

The three volumes form a central courtyard which can be used for various parish activities While the courtyard is at the northern side of the Kinderhaus, the outdoor play area is situated at its southern side with its trees and interesting topography.


Kinderhaus Franziskus, Stuttgart, Germany
Program : kindergarten
Architects : Kuhn Und Lehmann Architekten
Design team : Christoph Kuhn, Thomas Lehmann, Daniel Lenz, Soara Bernard
Site Management : Wiesler und Zwirlein Architekten
Structural engineers : IB Lachenmann
Installations : IB Henne und Walter
Electrical engineering : IB Schnell
Fire safety : Halfkann und Kirchner
Building physics : Stahl und Weiß
Landscape Architecture : G2 Landschaftsarchitekten
Geotechnical engineer : Henke und Partner
Area : 640 sqm
Completion : 2015

Latest on Architecture

Latest on Domus

Leggi tutto
China Germany India Mexico, Central America and Caribbean Sri Lanka icon-camera close icon-comments icon-down-sm icon-download icon-facebook icon-heart icon-heart icon-next-sm icon-next icon-pinterest icon-play icon-plus icon-prev-sm icon-prev Search icon-twitter icon-views