Para: Haffenden House

Para-Project completed in Syracuse, New York, a writing studio for two poets referencing Gianni Pettena’s installation Ice House from 1972: a blank spot within the repetitive image of “house”.

Para: Haffenden House
The Haffenden House, designed by Para-Project, is a writing studio for two poets in upstate New York and includes a garage/breezeway at ground level, a library and writing space on the second level, and a curved/soft reading room on the third level. The project finds itself within the suburban realm, referencing Gianni Pettena’s Ice House from 1972, as a blank spot within the repetitive image of “house.”
Para: Haffenden House
Top: Para-Project, Haffenden House, Syracuse, New York. Photo Nathan Radar © PARA. On the left: Para-Project, Haffenden House, Syracuse, New York © PARA, maquette
The poet’s studio uses a translucent silicon-impregnated fabric skin for a lightfilled writing room without the visual distraction of the suburbs. Inside the blank box (between the second and third levels) the section produces a bowl-shaped division, maximizing indirect light for the second level and avoiding any association with the landscape on the third.

Haffenden House, Syracuse, New York
Program : Writing studio, reading room
Architects : Para-Project
Project Team : Jon Lott, Hilary Pinnington, Paul Kneeply
Client : private
Area : 105 sqm
Completion : 2014

Latest on Architecture

Latest on Domus

China Germany India Mexico, Central America and Caribbean Sri Lanka icon-camera close icon-comments icon-down-sm icon-download icon-facebook icon-heart icon-heart icon-next-sm icon-next icon-pinterest icon-play icon-plus icon-prev-sm icon-prev Search icon-twitter icon-views