Australia. A public building bringing together a rural community

Bark Architects built a honest construction using effective cost materials, referencing the carpentry tradition of Curra, Queensland.

Bark Design Architects, community hall, Curra, Australia, Queensland, 2018. Photo Christopher Frederick Jones

Bark Architects have been commissioned a community hall in Curra, a village located in rural Queensland, with a population of less than 2,000 residents. The small community took part in the process that brought the architects to conceive a flexible space using cost effective materials. Since December 2017, the completion date of the building, the hall served as a gathering space for the same 14 user groups that were involved in the design process, fostering their sense of belonging and identity by accommodating their cultural and artistic endeavours.

View gallery
In this gallery: images and drawings of the project by Bark Architects

The building is a single skin construction that refers to the local vernacular timber sheds; since the area is subject to flooding, the platform of the structure is raised, while its orientation and natural ventilation are linked to the use of passive principles of sustainability. The exposed timber framing, in combination with the corrugated iron and polycarbonate envelope, define the raw aesthetic that characterise the building. These choices contribute to the creation of the domestic, non-hierarchical atmosphere of the building, that represents a public dimension and scale. The use of polycarbonate allows the building to glow as a lantern in the night.

Bark Design Architects, community hall, Curra, Australia, Queensland, 2018. Photo Christopher Frederick Jones
Life at Curra community hall, designed by Bark Design Architects

The structure is divided in six spans, one of which contains the services, while the others constitute a flexible open space that can be adapted to the many (an partly unpredictable) situations that the building will accommodate. Surrounding the building on the north and east side, the generous veranda completes the composition of the plan offering a raised outdoor space for the users of the community hall.

Project:
Curra Community Hall
Location:
Curra, Queensland, Australia
Program:
community centre
Architect:
Bark Design Architects
Design team:
Lindy Atkin, Stephen Guthrie, Meg Ryan, Lily Parsons, Maia Close, Annie Ha, Jo-Anne Bourke, Alan Maizey
Structures:
SCG Consulting Engineers
Contractor:
Ricon Contractors
Completion:
2017

Latest on Architecture

Latest on Domus

Read more
China Germany India Mexico, Central America and Caribbean Sri Lanka Korea icon-camera close icon-comments icon-down-sm icon-download icon-facebook icon-heart icon-heart icon-next-sm icon-next icon-pinterest icon-play icon-plus icon-prev-sm icon-prev Search icon-twitter icon-views icon-instagram