Bratislava. Gutgut colonises a concrete industrial building

The Slovak studio used wooden and glass panels to highlight the quality of the existing factory.

Gutgut, The Mill, Bratislava, 2018

Renovated by Slovak studio Gutgut, this building is part of a large post-industrial area of ​​light building materials in Bratislava. Since 1960s, porous prefabricated concrete blocks, slabs and panels have been produced here. Production took place until 1992. After privatization, the new owners sold off the complex and a gradual disintegration of the structures began.

The building is vertically divided into three functional blocks. The design of the individual parts of the new program – event space, administrative premises and flats – communicates via the central space of the former production hall. The rigid construction of the structural skeleton is complemented by transparent partitions of the new layout, soft timber infill panels, Profilit walls and exposed media ducts. The design highlights the contrast between old and new, showing the quality of the original building.

Img.45 Gutgut, The Mill, Bratislava, 2018
Gutgut, The Mill, Bratislava, 2018
Project:
The Mill
Architect:
Gutgut
Design team:
Štefan Polakovič, Lukáš Kordík, Jana Benková, Tomáš Vrtek,
Collaborators:
Roman Žitňanský, Patrícia Botková, Katarína Bergerová
Area:
857 sqm
Completion:
2018

Latest on Architecture

Latest on Domus

Read more
China Germany India Mexico, Central America and Caribbean Sri Lanka icon-camera close icon-comments icon-down-sm icon-download icon-facebook icon-heart icon-heart icon-next-sm icon-next icon-pinterest icon-play icon-plus icon-prev-sm icon-prev Search icon-twitter icon-views icon-instagram