Crédit Mutuel

Designed by studio AIA Associés in Nantes, the office building features white silkscreened glass facades, which can be moved by a centralized management system.

AIA Associés,New headquarters of Crédit Mutuel, Nantes, 2016
The question leading to the basic concept underlying this project was: how to offer the highest quality and most efficient ergonomic work spaces possible? The answer to this question resolved all the other issues facing the operation with regard to its insertion in the urban fabric, its environmental quality and the representation of the activity of banking in a period of financial crisis. Thus, the offices are distributed over three floors forming a thickness of 38 m, organized around two patios.

 

The top floors are comprised of standard offices, and the C-suites, while the ground floor and the lower floors house public and shared functions: exhibition gallery, meeting and reception rooms, café, and restaurant serving the entire site, distributed around a broad atrium. This configuration ensures that all the offices benefit from equivalent spatial qualities and quality lighting. In addition, it fosters optimal communication between occupants and users and easy navigation of the site thanks to looping circulations.

AIA Associés, New headquarters of Crédit Mutuel, Nantes, 2016
AIA Associés, New headquarters of Crédit Mutuel, Nantes, 2016
Accessible from piazza, the reception lobby is of a new type for a bank program: multipurpose, half its surface area is open to the public. Visitors have access to an exhibition gallery, a café and an existing auditorium in an adjacent building to which it is now linked. In its canter, the lobby receives natural light through a triple height atrium with a monumental staircase providing access to the reception meeting and the restaurant shared by the two banks. The light-colored, polished concrete floor and walls clad in hand applied white, contrasting with a long green wall covered in brightly colored green moss, optimally captures light and bestows a clear and welcoming ambiance on the place.
AIA Associés, New headquarters of Crédit Mutuel, Nantes, 2016
AIA Associés, New headquarters of Crédit Mutuel, Nantes, 2016
The first element of directly perceptible representation, the white silkscreened glass façades, are the building’s signature, evoking the transparency of this financial institution. Housing offices, the three facades of the lot facing the street are composed of a double skin of diaphanous “heliotrope” glass: a outer facade, placed at one meter out from the first curtain wall to which it is attached. The former is comprised of mobile glass panels attached to a motorized axis and linked to sensors, which are operated by a centralized management system, making it possible to automatically orient them in one of three different configurations.

New headquarters of Crédit Mutuel, Nantes
Program: office building
Architects: AIA Associés , associated with  AIA Architectes and Intens-Cité
Interior architects: AIA Architectes and Mouvement carré (Stéphane Renaud)  
General engineering and project economy: AIA Ingénierie
Facades engineering consultant: Arcora
Environment engineering: AIA Studio Environnement
Scheduling, overseeing and coordination: AIA Management
Area: 42,300 sqm
Completion: 2016

Latest on Architecture

Latest on Domus

Read more
China Germany India Mexico, Central America and Caribbean Sri Lanka icon-camera close icon-comments icon-down-sm icon-download icon-facebook icon-heart icon-heart icon-next-sm icon-next icon-pinterest icon-play icon-plus icon-prev-sm icon-prev Search icon-twitter icon-views icon-instagram