Terras 8 House

An historical tiled facade lies a completely white backyard, in which the house and the outdoor areas seems intertwined, drawing an open room on multiple levels.

Colectivo Cais, Terras 8 House, Lisbon, Portugal
The project is about the requalification and expansionof an existing house, set in Belém neighborhood, in Lisbon, Portugal.
In the existing plot, there was a one store house, a backyard and the ruins of an old warehouse. The project had the main goal of rehabilitating the existing house and expanding its total area through the addition of an upper floor.
Colectivo Cais, Terras 8 House, Lisbon, Portugal
Colectivo Cais, Terras 8 House, Lisbon, Portugal

The existing front facade (characterized by a higher frieze of historical tiles) was preserved and treated. There was a free reorganization of the internal layout of the ground floor, to hold the social program of the house. The upper floor holds the private house program – rooms. At the backyard, there was a topography arrangement , in order to optimize the relationship between the house and the outdoor areas. The old warehouse was converted into a walled garden, with a small storage at one corner.

From the street entry to the walled garden at the back, the house develops in sequential levels, in order to reduce the significant difference of hights, at the same time promoting a smooth transition between inside and outside. The house has a South-North solar orientation and it is intended for a family composed by a couple and three children. In the front facade, it was decided to use the green tile, recovering the plasticity of the typical facades of that neighborhood. The main interior covering materials are; wood, sanded and varnished cement, tile and glass mosaic.


Terras 8 House, Lisbon, Portugal
Program : single-family house
Architects : Colectivo Cais (Guilherme Bivar e Marta Pavão)
Construction : PMJ Construções Lda
Plants and acoustic : Patrícia Ferreira
Thermical Project : Maria Ribeiro Vargas
Electricity and Telecommunication Project : Pedro Miguel da Luz Cortes
Stucture : PMP
Area : 201 sqm
Completion : 2015

Latest on Architecture

Latest on Domus

Read more
China Germany India Mexico, Central America and Caribbean Sri Lanka icon-camera close icon-comments icon-down-sm icon-download icon-facebook icon-heart icon-heart icon-next-sm icon-next icon-pinterest icon-play icon-plus icon-prev-sm icon-prev Search icon-twitter icon-views icon-instagram