The Warp

After The Pinch and The Sweep Olivier Ottevaere and John Lin completed their third project for the post-earthquake reconstruction in the Yunnan Province, China: a wooden rest area and roadside market that serves as a meeting point in an ethnically diverse region.

John Lin and Olivier Ottevaere, The Warp, Ludian town, Yunnan, China
Conceived by John Lin and Olivier Ottevaere The Warp is a rest area and roadside market built as part of a post-earthquake reconstruction in Ludian town, Yunnan, China.
Situated in an ethnically diverse region with a Muslim majority population, the project serves as a meeting point and look out along the main entry road to this mountain village.
John Lin and Olivier Ottevaere, The Warp, Ludian town, Yunnan, China
John Lin and Olivier Ottevaere, The Warp, Ludian town, Yunnan, China
The project provides three key spaces, stepped seating area for selling fruit and produce, a wooden deck for viewing and a covered resting and eating area. Formally, the deck extends toward the scenic valley, transforming from a straight line into a sine curve. Its peaks and valleys mimic the landscape while providing two mirrored spaces (above and below) for viewing and resting.
John Lin and Olivier Ottevaere, The Warp, Ludian town, Yunnan, China
John Lin and Olivier Ottevaere, The Warp, Ludian town, Yunnan, China

This is the third and final instalment in a series of timber projects for Yunnan Province: The Pinch, The Sweep and The Warp. It is an exploration of low-cost timber construction in collaboration with a local timber workshop. Each project responds directly to its given site, trying to make best use of a single small structure to provide a maximum of community functions. Collectively the series explores the activities of buying and selling, bridging, resting, viewing, eating, reading, and playing.

The Warp was built with the help of first year architecture students at The University of Hong Kong and funded through a Knowledge Exchange Grant and the Gallant Ho Experiential Learning Fund.


The Warp, Ludian Village, Yunnan Province, China
Program : rest area and roadside market
Architects : Olivier Ottevaere and John Lin / The University of Hong Kong
Construction : Kunming Dianmuju Shangmao Company Ltd.
Funding : Supported by the Gallant Ho Experiential Learning Fund and a Knowledge Exchange Grant, HKU
Project Team : Joyce Ip (Project Leader), Jason Chong, Tod Zhu, Yvonne Xu Meng, HKU Architecture Students
Budget : 180,000 rmb
Size : 130 sqm
Completion : March 2015

Latest on Architecture

Latest on Domus

Read more
China Germany India Mexico, Central America and Caribbean Sri Lanka Korea icon-camera close icon-comments icon-down-sm icon-download icon-facebook icon-heart icon-heart icon-next-sm icon-next icon-pinterest icon-play icon-plus icon-prev-sm icon-prev Search icon-twitter icon-views icon-instagram