Tea House in Hutong

In balance between the need to preserve the historical and art values and the need to include new features Archstudio intervened in a traditional Hutong district in Beijing to transform it into a tea house with a glass “curvy corridor” that creates a smooth transition from the past to the present.

Archstudio, Tea House in Hutong, East District, Beijing, China
In Beijing traditional Hutong district, Archstudio intervened in an L shaped neighbourhood, 450 square metres large.
The space had five old traditional houses and temporary corroded steel houses. The building, which originally hosted company business meetings before going dormant due to poor management has been transformed into a tea house.
Archstudio, Tea House in Hutong, East District, Beijing, China
Archstudio, Tea House in Hutong, East District, Beijing, China
The refurbishment was selective in consideration of the different buildings’ age, financial and historical value. The interventions in the north building had to be light, repairing only the parts with serious damage replacing the bricks, without compromising the historical aspect. In the southern portion Archstudio tried to give the room a basic style through a partial restoration of the roof and walls. The buildings to the east and west were demolished and replaced by a wooden structure with a pitched roof.
Archstudio, Tea House in Hutong, East District, Beijing, China
Archstudio, Tea House in Hutong, East District, Beijing, China

Archstudio streamlined the visualized structure of the building, with a flat “curvy corridor” that creates a smooth transition from the past to the present.

The traditional architecture takes a half inside, half outside form, increasing the beauty of the garden. Dark and cramped spaces of the exterior contrasts with white interiors, spacious and light, creating a contrast that is a metaphor for a dialog between the past and the future. Punctuated by a series of courtyards, the path glass creates three tea houses with independent scenarios, forming a transition from public to private. The results are verandas windows, pictures on the wall, suspended curved screens and a bamboo forest.


Tea House in Hutong, East District, Beijing, China
Program : tea house
Architects : Archstudio
Design Team : Han Wenqiang , Cong Xiao, Zhao Yang
Area : 450 sqm
Completion : 2015

Latest on Architecture

Latest on Domus

Read more
China Germany India Mexico, Central America and Caribbean Sri Lanka Korea icon-camera close icon-comments icon-down-sm icon-download icon-facebook icon-heart icon-heart icon-next-sm icon-next icon-pinterest icon-play icon-plus icon-prev-sm icon-prev Search icon-twitter icon-views icon-instagram