Barretts Grove

Groupwork designed a brick housing building in Stoke Newington, London, which echoes the slender gables of a nearby school and the standalone presence of the neighbouring ‘villa’ archetype.

Groupwork, Barretts Grove, London, 2016
Barretts Grove is located in Stoke Newington, London, and accommodates two three-bedroom family maisonettes, three two-bedroom flats and a single person studio. Set within a conservation, it stands between a tall Victorian buff coloured semidetached townhouse and an Edwardian redbrick primary school.
Groupwork, Barretts Grove, London, 2016
Groupwork, Barretts Grove, London, 2016
Its form echoes the slender gables of the school and standalone presence of the neighbouring ‘villa’ archetype. Retaining a simplistic profile partly generated through consultation with primary school pupils, their understanding of house and home and knowledge of building technology pitfalls. “Namely, should we use straw, wood or brick? Why not all three?”, this is the question the architects ask themselves.
Groupwork, Barretts Grove, London, 2016
Groupwork, Barretts Grove, London, 2016
Cross laminated timber (CLT) is used for all wall, floor and roof superstructure and sat on a concrete and brick basement box. Internally the CLT is left exposed and finished with a clear fire retardant varnish. Insulation, a vapour barrier and self-supporting brick rain-screen make up the exterior thermal and protective envelope.
Groupwork, Barretts Grove, London, 2016
Groupwork, Barretts Grove, London, 2016
The ability of the material and structure is to serve a number of purposes combined to remove the need for plasterboarded walls, suspended ceilings, cornices, skirtings and finishes such as tiling and paint. While simplifying the architectonic form and allowing the exposed structure’s inherent material qualities to drive a warmer and perhaps better connected tactile aesthetic, this strategy reduces the embodied carbon of the building, its construction cost and time on site.

Barretts Grove, London
Program: residential building
Architects:  Groupwork
Design team:  Dale Elliott, Sam Douek, Nerissa Yeung, Amin Taha
Structural engineering:  Webb Yates
Main contractor:  Ecore Construction
Area:  635 sqm
Completion:  2016

Latest on Architecture

Latest on Domus

China Germany India Mexico, Central America and Caribbean Sri Lanka icon-camera close icon-comments icon-down-sm icon-download icon-facebook icon-heart icon-heart icon-next-sm icon-next icon-pinterest icon-play icon-plus icon-prev-sm icon-prev Search icon-twitter icon-views