House LLP

A compact building with a wooden ventilated facade and a green roof: Alventosa Morell Arquitectes built a bioclimatic house just outside Barcelona, with open and transparent space to enjoy the Collserola mount landscape.

Alventosa Morell Arquitectes, House LLP; Barcelona, Spain
This building has been designed after the request of two sisters for a bioclimatic house where to live together and independent at the same time.
After the bioclimatic study of this exact point Alventosa Morell Arquitectes decided the strategies of the project, in order to maximise the environmental and thermal performances, and to follow the equivalent demands to a passive house.
Alventosa Morell Arquitectes, House LLP, Barcelona, Spain
Alventosa Morell Arquitectes, House LLP, Barcelona, Spain
The comfort of the building has been improved through compaction, capture and sun protection, thermal resistance and cross ventilation. On the other hand, in order not to modify the original plot and to better adapt to the topography of the land, the project was founded on only two retaining walls which are parallel with the contour lines. These retaining walls support a lightweight wooden construction. This wooden frame is formed by five wall framings which are perpendicular to the concrete walls. This five framing walls organize the different spaces of the house with the idea that each women could have two rooms, a dining and a sitting room, a bathroom, a kitchen and a terrace to implement the main rooms.
This compact construction and of a big thermal resistance, frame the landscape facing south through the fully glazed facade that, in addition to a lineal roof-light for the rooms on the north side, works as a sun capture during the cold seasons.
Alventosa Morell Arquitectes, House LLP, Barcelona, Spain
Alventosa Morell Arquitectes, House LLP, Barcelona, Spain
The savings on heating (and air conditioning) have been possible due to the sun protection on the windows, the wooden ventilated facade, the use of a vegetal roof which provides a big thermal resistance and landscape value; and also a design that has paid particular attention to the natural ventilation, especially important in summer. The demand on heating has been under the limits of a passivhaus (15 Kwh/m2a), and it has been solved with just a fire place for each person.

House LLP, Barcelona, Spain
Program : duplex
Architects : Alventosa Morell Arquitectes
Structure engineering : Crespiera Simó Diagonal Arquitectura SLP
Contractor : Nix Profusta
Completion : 2015

Latest on Architecture

Latest on Domus

Read more
China Germany India Mexico, Central America and Caribbean Sri Lanka Korea icon-camera close icon-comments icon-down-sm icon-download icon-facebook icon-heart icon-heart icon-next-sm icon-next icon-pinterest icon-play icon-plus icon-prev-sm icon-prev Search icon-twitter icon-views icon-instagram