Pirelli: headquarters in Milan now completed with Renaissance highlights

Designed by Onsitestudio, the Building Cinturato is now open and is entirely dedicated to collective services for Pirelli employees.

Last February, the construction work of the new building designed by Onsitestudio for Pirelli was completed and is now open. Building Cinturato, named after the iconic tyre that inaugurated radial technology in the 1950s, is entirely dedicated to collective services for Pirelli employees, with a programme that ranges from catering and training to training rooms for wellness courses.

The building is part of the Pirelli headquarters, in the Milanese area of Bicocca, located between Viale Sarca and Viale Piero e Alberto Pirelli, following the demolition of building 120/95, seat of the Presidency offices since 1938. The architecture consists of a three-storey building, a second body entirely glazed and the outdoor spaces such as the square towards the Pirelli foundation and the paths that lead into the garden.

Bulding Cinturato, Onsitestudio, 2020. Photo Filippo Romano

Linguistically, the facade coincides with its structure, considered the central element of the project and inextricably linked to the expression of the building, both externally and internally. The particularity, however, is reflected in the cladding made of concrete panels embellished with decorative geometric shapes, born from the reinterpretation of some classic architectural themes: the porch, the entablature, the figurative roof, the grids in the windows.

“The character of the architecture was born in relationship with the place, but above all with the client: in this case the two things cannot be separated,”the designers explain. In fact, the idea of cement weaving is linked on the one hand to Pirelli’s graphic culture, with, for example, Bob Noorda’s advertising images from the 1960s, and on the other to the Renaissance legacy of Bicocca degli Arcimboldi, with its terracotta-decorated upholstery and the floral decorations inside its secret rooms.

Bulding Cinturato, Onsitestudio, 2020. Photo Filippo Romano

Another central theme was sustainability. The building is in fact built with innovative and low environmental impact materials, and is equipped with a green roof and a photovoltaic field on the roof.

Project:
Pirelli Learning Center, Edificio Cinturato, Milano, Italia
Architects:
onsitestudio (Angelo Lunati, Giancarlo Floridi)
Project leader:
Michele Miserotti
Project team execution phase:
Stefano Casula, Filippo Cattapan, Leonardo Chironi, Nicolò De Paoli, Emilio Ellena, Filippo Fagioli, Jo Fonti, Luca Gallizioli, Davide Macchi, Gianpietro Manazza, Ilaria Pisoni
Project team competition phase:
Filippo Cattapan, Jo Fonti, Luca Gallizioli, Chiara Molinari, Samuel Sanchez
Structures and works supervision:
SCE project s.r.l.
Systems and facade:
Deerns Italia S.p.A.
Lighting:
Voltaire Sas
Landscape:
Studio Giorgetta
Safety:
Soluzioni s.r.l.
Construction company:
Carron Cav. Angelo S.p.A.
Client:
Pirelli & C. S.p.A.
Total built surface area:
11,300 smq
Commercial surface:
7,045 smq
Competition date:
2016
Completion date:
2017-2020
Opening to the public:
April 2020
Localization:
Viale Sarca 222, 20126 Milan, Italia

Latest on Architecture

Latest on Domus

Read more
China Germany India Mexico, Central America and Caribbean Sri Lanka Korea icon-camera close icon-comments icon-down-sm icon-download icon-facebook icon-heart icon-heart icon-next-sm icon-next icon-pinterest icon-play icon-plus icon-prev-sm icon-prev Search icon-twitter icon-views icon-instagram