Espaço Espelho D’Água

Duarte Caldas and Victor Vicente restored the 1940’s building Espelho de Água bringing it to its original characteristics with a large skylight that alludes to the open-air patio and minimal finishes.

DC.AD + Victor Vicente, Espaço Espelho D’Água, Lisboa, Portugal
In 1940, Portugal commemorated the tercentenary of the restoration of its Independence and the 800th anniversary of its birth with a programme of events culminating in the Exhibition of the Portuguese World.
Staged in Belém and centred on the specially created Praça do Império, the exhibition aimed to promote the most notable events and achievements of the nation’s past.
DC.AD + Victor Vicente, Espaço Espelho D’Água, Lisboa, Portugal
DC.AD + Victor Vicente, Espaço Espelho D’Água, Lisboa, Portugal
The Espelho de Água was built to serve as the restaurant/beer hall for the event, with design by António Lino, executed under the guidance of Cottinelli Telmo, lead architect for the exhibition. Its modernist style was subject to later alterations that detracted from its original dimensions both inside and out. The building is flanked by a large water feature that reaches out to the river to create a sensation of floating. The overall structure follows a rigorous metric that shares its proportions with large sculptures that lead to the entrance.

The intervention seeks to restore the building to its original characteristics. Visually polluting features have been removed, a non-original structure to the south has been demolished and the overall framework restored. The opening up of a large skylight in the centre of the space alludes to the open-air patio that once separated the original main structures.

The installation of a cafeteria and restaurant on the ground floor, linked to the terrace, led to the discovery of a mural by the artist Sol Lewitt, dated 1990, which was fully restored. The centrally located kitchen is flanked by walls covered by vertical gardens.

DC.AD + Victor Vicente, Espaço Espelho D’Água, Lisboa, Portugal
DC.AD + Victor Vicente, Espaço Espelho D’Água, Lisboa, Portugal

To the North, there is a quieter leisure area with views towards the Belém Cultural Centre and the Monastery of Jerónimos, as well as a shop and mezzanine. From here can also be seen the stairs leading up to the first-floor office area. To the west, in the main entrance zone, an open space serves as an art gallery and music venue.

The interior reveals the structure of the building, giving an idea of the different areas that compose it. Finishes are minimal, with concrete flooring and white surfaces. Lines of lighting work to emphasize the interior drama of the space, while circular lamps on the north and the south facades are a final touch to emphasize links with the original 1940 project.


Espaço Espelho D’Água, Lisboa, Portugal
Program : restaurant and art gallery
Architects : DC.AD + Victor Vicente
Authors : Duarte Caldas, Vitor Vicente
Client : LSPL, Lda.
Team : Sandra Dias, Tiago Pereira
Consultants : Pedrita Studio / Vertical Gardens
Contractor : Tulipa Real
Completion : 2014

Latest on Architecture

Latest on Domus

China Germany India Mexico, Central America and Caribbean Sri Lanka icon-camera close icon-comments icon-down-sm icon-download icon-facebook icon-heart icon-heart icon-next-sm icon-next icon-pinterest icon-play icon-plus icon-prev-sm icon-prev Search icon-twitter icon-views