Cour et Jardin

Conceived by Atelier Fernandez & Serres as an extension of the city’s geography, this cultural centre near Nantes aims to put at the center of reflection the territory and its integration.

Atelier Fernandez & Serres,  Cour et Jardin, Vertou, Nantes, France
The implantation site of the cultural equipment Cour et Jardin, designed by Atelier Fernandez & Serres, is an urban and sensitive situation.
It talks about the city shapes of Vertou, its downtown, its church and its large landscape. The project aims to put it at the center of reflection, framing the territory and its integration. For the scenography of the place, this construction offers a new welcoming public space for the city.
Atelier Fernandez & Serres,  Cour et Jardin, Vertou, Nantes, France
Atelier Fernandez & Serres, Cour et Jardin, Vertou, Nantes, France. Photo S. Chalmeau

Everything starts with a walk, a stroll in the city center of Vertou with its steepness and prospects. The project is an extension of this geography, a rebuild soil that as to turn around and form the building, a man-made geography. The equipment is a “fun machine” to see and receive.

The basin and the court, a true outdoor room of the building, which welcome visitors entering this “Golden Cream” stone monolith. Roof is evocating Vertou’s roofs. Then the user find a bright, pure interior, staged by plays of boxes wich contains program and large frames opening on the landscape of Vertou.


Cour et Jardin, Vertou, Nantes, France
Program : cultural centre
Architects : Atelier Fernandez & Serres
Client : Municipality of Vertou
Area : 1,700 sqm
Completion : 2014

Latest on Architecture

Latest on Domus

Read more
China Germany India Mexico, Central America and Caribbean Sri Lanka icon-camera close icon-comments icon-down-sm icon-download icon-facebook icon-heart icon-heart icon-next-sm icon-next icon-pinterest icon-play icon-plus icon-prev-sm icon-prev Search icon-twitter icon-views icon-instagram