Leeb Fruit Orchard

A fruit/vegetable structure that can be opened and closed as desired by the owners and designed by Andreas Frauscher, Richard Klinger, Kurt Sattler and Mathias Lang of the Viennese Architect Collective.

The new production facility for the Leeb Fruit Orchard consists of a large main shed with cold storage and a fruit shop with adjoining spaces. The prefabricated structure was built within four months and the fruit shop with adjoining spaces were constructed in "passive house" standard. The main shed consists of a wooden frame construction with prefabricated insulated wooden box frames and is not heated.

The facade of the entire building is made of OSB panels and varnished in brown and green colors. Two 5 x 6 m sliding doors transform the building from a closed wooden box into a complex architectural composition revealing views into the building and the shop. This gesture is reminiscent of a market stall and was inspired by the client's first ideas for the building.

Environmental and sustainable aspects of the planning, construction and maintenance of the building were particularly important to the owners Vera and Albert Leeb. The structure was primarily constructed using renewable and recycled materials. The fruit shop is oriented to the main street with a continuous panorama window. It is shaded by several large folding aluminum frames which are covered by used advertising banners protecting the interior from overheating in summer.

Old bicycle inner tubes were converted to spherical ceiling lights, used laminated wood panels were converted into shelves and cupboards. Used concrete vineyard posts were used for the parking lot and other outdoor areas as pavement material. Andreas Frauscher, Richard Klinger, Kurt Sattler, Mathias Lang

Construction of fruit production facility with shop in "passive house" standard
St. Andrä am Zicksee, Austria

Architects: Andreas Frauscher, Richard Klinger, Kurt Sattler, Mathias Lang
Client: Vera & Albert Leeb
Building contractor: Subau Baugesellschaft
Carpentry: Weissenseer Holz-System-Bau
Steel construction: SK Stahlbau
Furniture: Gabarge Upcycling Design
Gross floor area: 450 m²
Planning: 2008
Construction: 2009
Cost: € 450,000


Site plan
Site plan
Ground floor plan
Ground floor plan
Cross-section
Cross-section
Longitudinal section
Longitudinal section

Latest on Architecture

Latest on Domus

China Germany India Mexico, Central America and Caribbean Sri Lanka icon-camera close icon-comments icon-down-sm icon-download icon-facebook icon-heart icon-heart icon-next-sm icon-next icon-pinterest icon-play icon-plus icon-prev-sm icon-prev Search icon-twitter icon-views