Dar Al Jinaa - News - Domus
Office KGDVS, Dar al Jinaa, Muharraq, Bahrain, 2016
 

Dar Al Jinaa

As part of an urban renewal project in Bahrain, Office KGDVS used a translucid steel mesh to ‘veil’ a cultural center, protecting it from the harsh sun of the Persian Gulf.

 

News

Dar Al Jinaa and Dar Al Riffa are two similar buildings designed by Office KGDVS in Muharraq, part of a project of urban renewal in Bahrain. The goal was to give a public face to the ancient community of pearl fishers, and their musical and cultural traditions. Each project consists of both the renovation of an existing Dar (‘house’), and a new, added Majlis (‘collective room’).

 

The Majlis will be used as communal spaces for traditional music performances. Both buildings consist of a simple structure of round concrete columns and platforms. Rectangular folding glass facades, equipped with perforated wooden shutters, create intimate interior spaces on the platforms. Stairs, sanitary boxes and technical installations populate the exterior platforms, forming the furniture which makes this simple structure functional. The entire building is covered by a seamless steel mesh, providing cover from the harsh desert sun, and transforming the buildings into enigmatic, ‘veiled’ objects, protruding from the dense Bahraini urban maze. When the building is in use, the veil is lifted to allow passers-by a glimpse of the performances inside.

Img.3 Office KGDVS, Dar al Jinaa, Muharraq, Bahrain, 2016

Img.3 Office KGDVS, Dar al Jinaa, Muharraq, Bahrain, 2016


Dar Al Jinaa
, Dar Al Riffa, Muharraq, Bahrain
Program: cultural center
Architects: Office KGDVS
Team: Kersten Geers, David Van Severen, Santiago Giusto, Federico Perugini, Anna Andrich, Nenad Đurić, Paul Christian, Denis Glauden, Alexandra Paritzky
Curator:
Nourah Alsayeh
Structural and technical engineering:
Emaar Engineering (local architect)
Cost: € 800,000 (Daar Al Jinaa)
Area: 600 sqm (Dar Al Jinaa)
Completion: 2016