Maggie’s Centre Barts

Maggie’s celebrated the start of construction work for a new Centre in North East London designed by Steven Holl as a three storey “urban townhouse”.

Steven Holl Architects, Maggie’s Centre Barts, London
The site of the Maggie’s Centre Barts, commissioned to Steven Holl Architects, in the center of London, is adjacent to the large courtyard of St. Bartholomew’s Hospital.
Founded in Smithfield in the 12th century, the hospital is the oldest in London and was founded at the same time as the St. Bartholomew the Great Church in 1123. Rahere founded the church and hospital “for the restoration of poor men.” Layers of history characterize this unique site, connecting deeply to the Medieval culture of London.
Steven Holl Architects, Maggie’s Centre Barts, London
Steven Holl Architects, Maggie’s Centre Barts, London

While most all of the realized Maggie’s Centres have been horizontal buildings, the centre at St. Barts will be more vertical, sitting on the historically charged site. It will replace a pragmatic 1960s brick structure adjacent to a 17th century stone structure by James Gibbs, holding the “Great Hall” and the famous Hogarth staircase.

The building is envisioned as a “vessel within a vessel within a vessel.” The structure is a branching concrete frame, the inner layer is perforated bamboo and the outer layer is matte white glass with colored glass fragments recalling “neume notation” of Medieval music of the 13th century. The word neume originates from the Greek pneuma, which means “vital force.” It suggests a “breath of life” that fills oneself with inspiration like a stream of air, the blowing of the wind. The outer glass layer is organized in horizontal bands like a musical staff while the concrete structure branches like the hand.

Steven Holl Architects, Maggie’s Centre Barts, London
Steven Holl Architects, Maggie’s Centre Barts, London

The three story centre has an open curved staircase integral to the concrete frame with open spaces vertically lined in perforated bamboo. The glass facade geometry, like a musical “staff” is in horizontal strips 90cm wide, which follow the geometry of the main stair along the north facade, while lifting up with clear glass facing the main square, marking the main front entry. There is a second entry on the west opening to the extended garden of the adjacent church.

The building tops out in a public roof garden with flowering trees open to a large room for yoga, Tai Chi, meetings etc. The interior character of this building will be shaped by colored light washing the floors and walls, changing by the time of day and season. Interior lighting will be organized to allow the colored lenses together with the translucent white glass of the facade to present a new, joyful, glowing presence on this corner of the great square of St. Barts Hospital.


Maggie’s Centre Barts, London
Program : community centre
Architects : Steven Holl Architects
Landscape architects : Bradley Hole-Schoenaich
Associate architects : JM Architects
Civil, climate and mecanical engineers : Arup
Historic Building Advisor : Donald Insall Associates
Lighting consultants : L’Observatoire International
Cdm coordinator : Floor Projects LLP
Code consultant : Butler & Young
Planning advisor : DP9
Cost estimator : Gardiner & Theobald
Construction manager : Sir Robert McAlpine
Archeology : MOLA
Glass consultant : Arup
Client : Maggie Keswick Jencks Cancer Caring Centres Trust (Maggie’s)
Area : 607 sqm
Completion : 2016

Latest on News

Latest on Domus

Read more
China Germany India Mexico, Central America and Caribbean Sri Lanka Korea icon-camera close icon-comments icon-down-sm icon-download icon-facebook icon-heart icon-heart icon-next-sm icon-next icon-pinterest icon-play icon-plus icon-prev-sm icon-prev Search icon-twitter icon-views icon-instagram