Faculty in Osijek

Designed by Peračić and Šilje in Osijek, the Civil Engineering Faculty is dissolved along the length by a series of internal terrace and skylights, which are places for informal interaction, learning and working.

Dinko Peračić and Roman Šilje, Civil Engineering Faculty in Osijek, Croatia, 2017
The volume of new building of the Faculty of Engineering is determined by the urban plan almost as interpolation, the default form, embedded in a set of planned buildings. It is open to the shorter sides, and its longer facade oriented on a narrow and high facades to neighboring buildings. To receive natural light and air cross ventilation, section of the building is profiled. On the west side the narrow passage is expanded and connected with hallway and porch, with larger areas for gathering. On the eastern side chamfer fronts gave more light for the classrooms and lecture halls.

 

The volume of the building is dissolved along the length by a series of internal terrace and skylights, which are places for informal interaction, learning and working. Natural light penetrates to the ground and air to every room in the middle of the building. Longitudinal section emphasizes the importance of communication space in contemporary education, designed as a place of individual and informal group work, meetings, large and small events. The building is walkable from the basement to the last floor through a series of broad communication with different additional functions; as open classrooms, canteen, stands next to a student club, terraces, patios, lobby office area, parking for bicycles or motor archaeological site located beneath the building.

Dinko Peračić and Roman Šilje, Civil Engineering Faculty in Osijek, Croatia, 2017
Dinko Peračić and Roman Šilje, Civil Engineering Faculty in Osijek, Croatia, 2017
All corridors are open ended, which emphasizes the open character of the building and provides additional illumination. Supporting structure consists of five continuous beams performed in natural reinforced concrete. They emphasize the basic cross section of the building. They are an essential element which forms a space. Perforated are to form the necessary cross connections, passing, penetration of light, visual contact or okrupnili larger spaces. Moving through the building represents a cinematic experience made out of a series of individual, character space, which connects the environment shaped bearing structure and light in countless variations.

Civil Engineering Faculty in Osijek, Croatia
Program: university
Architect:  Dinko Peračić and Roman Šilje
Design team: Vinko Peračić, Ivan Begonja, Iskra Kirin, Miranda Veljačić, Nadezda Troskot, Tihana Vucic, Hrvoje Kedžo, Tomislav Stepic, Viktor Peric, Ivana Bakovic, Tamara Čelar, Ivana Tomac, Mia Vucic, Stephen Smolčić, Nik Beiler
Collaborators: Damir Klečina, Nikša Baranović, Branimir Cindori, Željko Mužević, Dragan Petković, Vanja Franić, Hrvoje Domitrović
Renderings: Ana Kunst, GYF Media
Illustrations: Miron Milic
Design: Damir Gamulin Gamba
Contractor: Gradnja Osijek
Area:
10,600 sqm
Completion: 2017

Latest on Architecture

Latest on Domus

Read more
China Germany India Mexico, Central America and Caribbean Sri Lanka Korea icon-camera close icon-comments icon-down-sm icon-download icon-facebook icon-heart icon-heart icon-next-sm icon-next icon-pinterest icon-play icon-plus icon-prev-sm icon-prev Search icon-twitter icon-views icon-instagram