Mies van der Rohe gas station reconversion

Canadian architects FABG have recently completed a reinterpretation a gas station designed by the iconic architect, now transformed into a youth and senior activity centre.

A former Standard Oil gas station by Mies van der Rohe, which ceased to be commercially operated in 2008, has been recently renovated by Canadian architecture firm FABG , who transformed the space to cater to a youth and senior activity centre. The simple program requires an open space for each group to congregate and participate in communal activities.

Nun's Island is part of the Hochelaga archipelago, located southwest of Montreal. Its urbanization followed the opening of the Champlain bridge in 1962 under an ambitious master plan carried out by Metropolitan Structures, a real estate giant who had built numerous projects in Chicago with the collaboration of Mies van der Rohe. The new community included three high rise apartment buildings by Mies's office and it led, in 1966, to a commission from Standard Oil to design a prototypical gas station.

The station consists of two distinct volumes, one for car servicing and the other for sales, with a central pump island covered by a low steel roof that unifies the composition. The beams and columns were made of welded steel plates painted black, contrasting with the white enamelled steel deck and bare fluorescent tubes.

Over the years, the interiors have been modified to incorporate a car wash on the sales side. The finishings, built-in furniture and equipment have been replaced and the custom made pumps removed.
The senior group occupies the larger volume to the benefit of its sixty members who play bridge, prepare communal meals, dance or invite lecturers. Stacking chairs and tables allow multiple configurations of the room.

The younger group occupies the smaller volume. Teenagers meet there daily to play games, listen to music, organize parties and events under the supervision of educators.
FABG, <em>Gas station reconversion</em>, 2011
FABG, Gas station reconversion , 2011
FABG's first objective was meticulously restore the envelope of the building by dismantling and repairing the corroded curtain wall, repointing the brick work and repainting the structure.
Secondly, the architects sought to develop strategies for the new mechanical and electrical needs that would not affect the integrity of the heritage values. Sustainable solutions such as the new geothermal wells under the asphalt around the building provide the major part of the energy required to operate the centre, but they also radically diminish the size of the equipment and eliminate the need for a cooling tower on the roof of the building. The new stainless steel gas pumps are in fact air in take and out take devices that are linked by underground ducts to the HVAC system.
FABG, <em>Gas station reconversion</em>, 2011
FABG, Gas station reconversion , 2011
Lastly, the architects sought to radicalize the building with the new interventions, in order to emphasize its inherent qualities and the essential values that it embodies. Formal unity and simplicity is enhanced by making everything black on the youth's side, and white on the senior's side. The strength of the roof as a unifying device is reinforced by using the same rhythm of linear fluorescent lighting into the interior spaces (T-5 tubes on dimmers). Transparency is augmented by completely opening the view from one end to the other on the long axis, and by using low-iron glass. Specific uses and functions have been integrated into freestanding built-in units that are formally mute to dissimulate the contingencies of daily life.
FABG, <em>Gas station reconversion</em>, 2011
FABG, Gas station reconversion , 2011
According to FABG, the project is not about the faithful restoration of a monument. "It is an interpretation trying to touch and communicate the essence of an artistic vision formulated by someone else in response to a world that is no longer the same. Musicians do this every day."

Mies van der Rohe gas station reconversion, Nuns Island

Client: Arrondissement de Verdun
Architect: Éric Gauthier
Team: Marc Paradis, Dominique Potvin, Jaime Lopez, Steve Montpetit
Engineers: Aecom
Builder: Norgéreq
Cost: 1.4 M $
End of project: September 2011
FABG, <em>Gas station reconversion</em>, 2011
FABG, Gas station reconversion , 2011

Latest on News

Latest on Domus

Read more
China Germany India Mexico, Central America and Caribbean Sri Lanka Korea icon-camera close icon-comments icon-down-sm icon-download icon-facebook icon-heart icon-heart icon-next-sm icon-next icon-pinterest icon-play icon-plus icon-prev-sm icon-prev Search icon-twitter icon-views icon-instagram