The Palais de Tokyo unveils its new restaurant by Lina Ghotmeh

Divided into three acts and reverent to the monumentality of the place, the new restaurant by Lina Ghotmeh at the Palais de Tokyo celebrates the unfinished, rammed earth and recycled materials.

Lina Ghotmeh, Les Grands Verres, Paris, 2017

A pilgrimage site for contemporary art and architecture, the Palais de Tokyo in Paris – which was built during the International Exhibition of Art and Technology in 1937 – gets an update through the interior intervention of the French office Lina Ghotmeh – Architecture. The French-Lebanese architect designed the new restaurant and terrace celebrating the beauty of the raw and the monumentality of the space.

The project is divided into three acts with three chromatic intensities: the informal, the intimate and the collective. “The unfinished and raw look of this museum has always fascinated me,” Ghotmeh explains. “I have the feeling of being at home, in a parallel state to that of my birth city Beirut. We feel good in these raw spaces – they open our creativity and they set us dreaming.”

Img.1 Lina Ghotmeh, Les Grands Verres, Palais de Tokyo, Paris, 2017
Lina Ghotmeh, Les Grands Verres, Act 1 – The Palais' Agora

Act 1 – The Palais’ Agora. The architect calls it the “Ready-made”, a coffehouse where dining becomes performance. The space is marked by modularity, marbles and recycled plastics. The furniture delivers a 40s chromatic scheme with cream, light blue and wine seats, gray couches and olive green benches.

Img.1 Lina Ghotmeh, Les Grands Verres, Palais de Tokyo, Paris, 2017
Lina Ghotmeh, Les Grands Verres, Act 2 – Les Grands Verres

Act 2 – Les Grands Verres, or “back to earth”. A long bar, 18 meters long, entirely made of rammed earth. It features neutral shades, wooden chairs, and more private dark brown upholstered booths.

Lina Ghotmeh, Les Grands Verres, Palais de Tokyo, Paris, 2017
Lina Ghotmeh, Les Grands Verres, Act 3 Glass House

Act 3 – Glass House. This is the restaurant’s most intimate space, with a curvy custom-made lacquered table that sets the tone. It can gather up to twenty people and dialogues with the rest of the floor area through a frosted glass interface. The project is completed by a 200-seats terrace that overlooks the Seine river.

Project:
Les Grands Verres
Area:
553 sqm
Restoration:
Quixotic
Graphics and signage:
Les Graphiquants
Large table structure, glass house, pergola:
Bollinger & Grohmann
Lighting:
Atelier Hervé Audibert
Earth construction:
Lehm Ton Erde Baukunst Gmbh
Recycled plastic chairs:
Maximum

Latest on Architecture

Latest on Domus

Read more
China Germany India Mexico, Central America and Caribbean Sri Lanka Korea icon-camera close icon-comments icon-down-sm icon-download icon-facebook icon-heart icon-heart icon-next-sm icon-next icon-pinterest icon-play icon-plus icon-prev-sm icon-prev Search icon-twitter icon-views icon-instagram