Frederiksvej Kindergarten - Architecture - Domus
COBE, Frederiksvej Kindergarten, Copenhagen, Denmark: Photo © Adam Mørk
 

Frederiksvej Kindergarten

Eleven small houses – reflects the neighboring pitched roofs – populate the children’s village designed by COBE in Copenhagen, surrounded by two winter gardens where children can establish their own play niches within the building.

 

Architecture

Frederiksvej Kindergarten, designed by Danish architects COBE, aims to create a small village setting for children that breaks away from the traditional, large scale institutional daycare environment.

The small scale village atmosphere at Frederiksvej Kindergarten is achieved by dividing the building into eleven small houses joint together with different orientation. The various play programs in the kindergarten are centered around two winter gardens that resulted in these small, individualized spaces where children can establish their own play niches within the building.

COBE, Frederiksvej Kindergarten, Copenhagen, Denmark

COBE, Frederiksvej Kindergarten, Copenhagen, Denmark. Top: Photo © Adam Mørk. Above: Photo © Rasmus Hjortshøj - COAST Studio

The kindergarten offers children the opportunity to establish small individualized play spaces, but at the same time a coherent and clear organization of the institution has been highly prioritized. The two atriums in each end of the building connect the different floors and group rooms. The atriums also function as central gathering points, where informal meetings between children, employees and parents can take place. A continuous simple design has been key to the concept of the building.

Surrounding the main kindergarten, six additional smaller houses located in the playground area are used for storage of strollers, toys, and tools. Within the main kindergarten building, small house shaped structures are used to enclosed spaces such as kitchenettes, cradles, playrooms and baby changing facilities. All in keeping with the main concept of a small village environment.

COBE, Frederiksvej Kindergarten, Copenhagen, Denmark. Photo © Rasmus Hjortshøj - COAST Studio

COBE, Frederiksvej Kindergarten, Copenhagen, Denmark. Photo © Rasmus Hjortshøj - COAST Studio

The eleven houses are slightly offset from each other to divide the program of the kindergarten. From the outside the offsets of the façades divide the kindergarten into smaller outdoor areas and play zones while allowing daylight to enter the building. Within the building, various size and types of rooms are created for the occupants as a result of the offset.

The kindergarten consist of two to three floors with group rooms that have individual access to the outdoor space on each floor. The kindergarten is named after the street it currently located on, where apartment buildings, villas and small gardens meet. The new kindergarten adapts to the different scales of the local community and reflects the neighboring pitched roofs that range in different heights and pitches.


Frederiksvej Kindergarten, Copenhagen, Denmark
Program: kindergarten
Architects: COBE
Landscape architect: Preben Skaarup Landskab
Engineer: Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma
Consultant: Learning Spaces
Area: 1.700 sqm
Completion: 2015