Tato architects: House in Rokko

On the vicinity of Mt. Rokko, the Japanese architects have designed a house which embraces its surroundings, framing and enhancing the views while remaining fully embedded in the urban fabric.

 

News / Ken'ichi Suzuki

Japanese architects Tato have designed a home in Kobe, Japan. The house is an experiment in framing views of a picturesque site, exploring the relationship of architecture and its surroundings. How does a building embrace such spectacular vistas, enhance them, and simultaneously avoid disrupting the environment? Located at the end of a residential are halfway up Mt. Rokko, the site was broad but too steep to bring in heavy machines for driving piles. The diggable area was calculated to be plane of 3,5 x 13,5 metres, where the foundation is now located.

As people's eyes from below would not reach the ground floor, privacy was not an issue for the project. The ground floor was walled with glass so that the fine view could be embraced fully. Here, the space can be used for a variety of leisure activities. A bedroom, storage, kitchen and bath were arranged on the first floor, which was topped with a conventional roof of to join the row of existing houses. The first floor is opaque, with wide openings distributed equally for natural ventilation. A thermal storage system was laid into slab concrete and an infrared radiation film floor heating system was implemented on the first floor. In summer the balcony and eaves will block the sunlight while breezes from Mt. Rokko will cool the space.

Tato architects, House in Rokko, Japan

The steel-frame construction utilises small 100 x 100 millimetre H-sections. Each element of construction material was limited to a weight of about 100 kg for carrying up to the site. To make up for the loss of structure caused by a large cutout of the first floor for stairway, 4,5 millimetre thick steel plates were laid for the cantilever balcony all around.

Tato architects, House in Rokko, Japan

Tato architects: House in Rokko
Location: Kobe, Japan
Site area: 295,31 square metres
Building area: 56,00 square metres
Total floor area: 94,50 square metres
Type of Construction: Steel
Program: single-family house and atelier
Project: Tato Architects
Principal designer: Yo Shimada
Design period: January - March 2011
Construction period: August - November 2011

Tato architects, House in Rokko, Japan

Tato architects, House in Rokko, Japan

Tato architects, House in Rokko, Japan

Tato architects, House in Rokko, Japan

Tato architects, House in Rokko, Japan

Tato architects, House in Rokko, Japan