Ancient church - Architecture - Domus
AleaOlea, Ancient church of Vilanova de la Barca, Lleida, Spain 2016
 

Ancient church

The church in Vilanova was half destroyed during the Spanish Civil War, and then abandoned: in their renovation project AleaOlea preserved the introspection atmosphere adding a white shell.

 

Architecture

Barcelona-based studio AleaOlea took over the renovation of an ancient church in ruins in Vilanova de la Barca in Lleida, Spain. The architects recovered what remained of the church and to restored its original appearance transforming the old structure in a new multi-purpose hall. The main focus was to establish an architectural dialogue between the old parts and the new elements, between the past and the present.

 

The church is a 13th century Gothic building that was partially demolished in 1936 due to bombarding during the Spanish Civil War. Since then, the church had been in a general state of ruin, preserving just its apse, some fragments of the naves and the west facade. The original church has a basilica-styled floor plan with two naves, a presbytery and lateral chapels. The building is 22 meters long and seven meters wide, with an interior space rising up to ten meters. In the oriental part, the surviving construction preserved two impressive lateral buttresses, probably of a Romanesque origin, and a ribbed vault of the 17th century in a late Gothic style in the apse. The entire church was built with a stone ashlar of the area which was largely damaged by the weather conditions and the erosion of time. More recently, the church has been severely affected by the construction of an attached single family house in the former graveyard.

AleaOlea, renovation project of the ancient church of Vilanova de la Barca, Lleida, Spain 2016

AleaOlea, renovation project of the ancient church of Vilanova de la Barca, Lleida, Spain 2016

The project focused on the covering elements: the facade and the roof. It also establishes a new brick facade based on a latticework texture and a new gabled Arab tile roof. The entire system is conceived as a new architectural ceramic shell that is gently supported over the remains of the ancient walls. The outer facade rises hermetic and opaque, with no windows, as a textured background that reproduces the wrinkled, dense and irregular texture of the stone ashlars of the ancient church, advocating for a visual continuity and integration with the original fabric. On the other hand, the inner facade is designed with a white perforated brick which reinforces the contrast and discontinuity between the old parts and the new elements. From the outside, the perception of the old church is restored, whereas in the inside, the building preserves the atmosphere of rest and introspection of the original sacred space.

AleaOlea, renovation project of the ancient church of Vilanova de la Barca, Lleida, Spain 2016

AleaOlea, renovation project of the ancient church of Vilanova de la Barca, Lleida, Spain 2016

The design offers a new alternative entrance to the building through the transformation of the area of the former graveyard, an adjacent space located between the church and the attached single family house. The project replaces the former access of the apse —a bizarre door introduced after the demolition of the church— and transforms this space into a new entrance patio, dignifying this area after years of being suffocated by the large adjacent dividing wall. The pergola, the trees, the carpeting vegetation and the water chain draw a new scenography that serves as an entrance threshold to the church’s interior.


Ancient church of Vilanova de la Barca, Lleida, Spain
Program: church renovation
Architects: AleaOlea architecture & landscape
Team: Laia Renalias, Carles Serrano, Leticia Soriano, Roger Such
Technical architect: Baldomer Ric
Client: Ajuntament de Vilanova de la Barca
Promotion: Secretaria d’Habitatge i Millora Urbana. Generalitat de Catalunya, Institut Català del Sòl
Main contractor: Construccions Jaen-Vallés – Urcotex Inmobiliaria
Area: 200 sqm
Cost: 275,000 euros
Completion: 2016