NAAD: Ephemeral House - Architecture - Domus
NAAD, Ephemeral House, Kyoto, Japan
 

NAAD: Ephemeral House

Applying the same plywood material on every existing surface of the living space, NAAD transformed a 100-year-old wooden building in Kyoto into a temporary dwelling, avoiding hierarchical dichotomy between past and present.

 

Architecture

Ephemeral House is a renovation project of a 100-year-old wooden building located in the center of Kyoto, Japan.

The client, who is in his twenties and lives alone, asked for a temporary dwelling. NAAD’s intent in this project is not only to generate an appropriate atmosphere for living, but also to avoid hierarchical dichotomy between past and present, through that creating a space that has a rich sense of transience and festivity.

NAAD, Ephemeral House, Kyoto, Japan

NAAD, Ephemeral House, Kyoto, Japan


The same plywood material is applied on every existing surface of the living space except for part of the existing columns and hanging partition walls. The space, whose floor, walls and ceiling are united by the same material, provides the user an intimate atmosphere and an impressive sense of permanence like a cave, while it evokes a sense that the existing columns and hanging partition walls are added later. Here, the chronological order of the building elements, new and existing, is conceptually reversed.

However, in details, the surface of the wood constituting the floor, walls and ceiling is coarse and the studs are exposed in the back side of the wall, which gives an impression that the space is under construction or in the process of dismantling. The space, which at first is perceived as secure and permanent, actually seems to be fragile and has intricate time axes. What emerges here is a singular here-and-now space for living.


Ephemeral House, Kyoto, Japan
Program: single-family house
Architects: NAAD
Design team: Yoichiro Hayashi, Shogo Sakurai
Area: 60 sqm
Completion: 2014