Foldes Architects: Volcano Visitor Center

For the visitor center of the Kemenes Volcanopark, the architects have choosen raw materials, such as grey concrete and Corten steel, to give the sensation of the volcano, in a land that was volcanic some five million years ago.

 

Architecture / Viktoria Szepvolgyi

The iconic Kemenes Volcanopark Visitor Center lays 200 km West of the capital Budapest, and has been realised following a national architectural contest announced in 2009 by the Celldomolk City Council, when Foldes Architects celebrated their winning entry from the competing 44 projects. The chosen plot for the center highlighted a flat area between the city of Celldomolk and the 5 million years old Sag Hill, a former volcano.

Foldes Architects, Kemenes Volcanopark Visitor Center, 2013

Though Hungary, located in Central Eastern Europe, is not rich in active volcanos, a large expanse of the country used to be volcanic some 5 million years ago. However, this does help ensure good quality soil for high level wine production, one of Hungary’s largest export products.

 

“Instead of the straight translation of the brief, such as creating a volcano shaped museum building, we wanted to capture the true substance of the location. According to our concept, the raw materials, the homogeneous grey of the concrete, the lava inspired colour of the Corten steel, and the flue-like arrangement of the space, deliver the spirit and essence of a volcano”, says Laszlo Foldes, Foldes Architects's chief designer.

Foldes Architects, Kemenes Volcanopark Visitor Center, 2013

Upon entering the vast interior of the building, the visitor meets two engaging attractions. At first sight the vertically open space captures the eye. Five floors above, a small window lets in a beam of light offering the ‘eruption’ point on the flat roof. On the opposite side, the industrial materials of the façade appear consistent with the interior: naked concrete walls, dark grey resin flooring, steel staircase and corridor, and the Corten steel cubes also visible from the outside. The varied height and location of bridges link the different sizes and positions of the corten boxes. These offer a range of functions, from screening rooms to interactive installations area, and present the fascinating history and typology of volcanos. To create a more refined interior, the exhibition texts are situated directly on the wall without any supporting board.

Foldes Architects, Kemenes Volcanopark Visitor Center, 2013. Interior view

If you ever wanted to imagine walking through a cubist painting, this building is a great example of how it might feel to wander into Picasso’s Guernica. While passing below the red cubes, grey walls and bridges of the building, you have a real opportunity to comprehend the transience and vulnerability of human existence bracketed by such a formidable force of nature.

Foldes Architects, Kemenes Volcanopark Visitor Center, 2013. Interior view


Kemenes Volcanopark Visitor Center
Location: 
Celldomolk, Vas County, Hungary
Architect:
Foldes architects
Principal Designer:
Laszlo Foldes
Design Team:
Laszlo Foldes, Csaba Balogh, Orsolya Tatar-Gonczi
Collaborating architects:
Agnes Deigner, Levente Sirokai, Peter Sonicz
Structural engineering: Zoltan V. Nagy
Mechanical engineering: Gyorgy Lederer
Electrical engineering: Judit Balazs
Installation design: Zsolt Vasaros
Contributing volcanologist:
David Karatson
Exhibition concept:
Gabor Sz. Szilagyi
Client
: Celldomolk City Council (Celldömölk Város Önkormányzata)
Area
: 965 sqm
Design phase
: 2011
Completion
: April 2013
Cost
: € 1.238.000