Parametric tower - News - Domus
Studio Acht, Fajtuv Observation Tower, Velké Meziříčí, Czech Republic, 2015
 

Parametric tower

Located on top of a hill in Velké Meziříčí, Czech Republic, Studio Acht designed a steel observation tower on the picturesque landscapes of the Czech-Moravian Highlands.

 

News

Studio Acht designed an observation tower that stands in the northeastern outskirts of elké Meziříčí a town on top of the Fajtuv hill, in Czech Republic. The structure offers a view of the city, and the picturesque landscapes of the Czech-Moravian Highlands, Žďárské hills in the northwest and the Drahany Highlands in the east, giving the possibility to see the Austrian peaks, in good weather conditions.

 

The observation tower consists of two separate operating units: a single-storey base, which now houses a visitor center, bicycle and sports equipment rental, toilets and technical facilities, and the tower structure which lies on top of the base. The tower was developed from parametric design, enabling the structure to take its particular shape. The steel structure consists of two sets of three counter-spiraling columns forming a stable construction, and it reaches  a total height of 36 meters.

Studio Acht, Fajtuv Observation Tower, Velké Meziříčí, Czech Republic, 2015

Studio Acht, Fajtuv Observation Tower, Velké Meziříčí, Czech Republic, 2015

The building has become an important feature for the surrounding area because of its visibility from the D1 motorway that connects Prague to the second largest city, Brno. The tower is located at the very top of the hill, in the direct vicinity of the ski slopes and cableway. In winter, the hill becomes a lively attraction as it provides facilities for winter sports.

Studio Acht, Fajtuv Observation Tower, Velké Meziříčí, Czech Republic, 2015

Studio Acht, Fajtuv Observation Tower, Velké Meziříčí, Czech Republic, 2015


Fajtuv Observation Tower, Velké Meziříčí, Czech Republic
Program: observation tower
Architects: Václav Hlaváček, Jáchym Pešek – Studio Acht
Engineering: SHP 
Built area: 116 sqm
Completion: 2015