Bureau de la Mutuelle - News - Domus
GRAMME, Bureau de la Mutuelle du Ministère de la Justice
 

Bureau de la Mutuelle

The young Paris-based architectural firm GRAMME designed an interior that unites a call center and a
40-person office in the same space.

 

News

The goal of the project was to unite a call center and 40-person offices in the same space. The 238sqm floor is organized around a central core where the entrances and technical infrastructures are located. A meeting room and common areas for lunch and breaks are located on each of the wings alongside the working spaces.

GRAMME, Bureau de la Mutuelle du Ministère de la Justice, 2016

GRAMME, Bureau de la Mutuelle du Ministère de la Justice, 2016

A meeting room and common areas for lunch and breaks are located on each of the wings alongside the working spaces. All the furniture was custom made to adapt the discontinuous structural grid. All electrical wires are hidden within the furniture. A curved-wall manager’s office was built in the remaining space to optimize the room. The limited number of doors and walls improves the movement of people and encourages an instinctive understanding of the space.

GRAMME, Bureau de la Mutuelle du Ministère de la Justice, 2016

GRAMME, Bureau de la Mutuelle du Ministère de la Justice, 2016

Desks are made with MDF with a white lacquer finish. Their structures hide all electrical wires. The wood has a sharp and light look, paper-folding like, given by the highly detailed chamfer. This material is tensioned with galvanized perforated steel plates that were previously stiffened through folding. They play a visual separation role and personal belongings can be hanged onto them.

GRAMME, Bureau de la Mutuelle du Ministère de la Justice, 2016

GRAMME, Bureau de la Mutuelle du Ministère de la Justice, 2016

Flexible extruded PVC curves the corners of the square meeting room. They are doubled by a curtain that wraps around the table to give the meetings some required privacy.
The three-meters wide round table is made out of night blue mineral resin. The common area space was optimized through the building of a single 6,4m length resin unit with a built-in sink and worktops.


Bureau de la Mutuelle du Ministère de la Justice 
Architect: GRAMME
Area:
 238 sqm
Completion: 2016